Mijn vriendin kocht hem ooit om aan haar boek te werken, maar uiteindelijk besloot ze toch dat ze liever achter onze normale pc aan de slag ging. Het apparaat heeft vervolgens enkele jaren werkloos in een verhuisdoos gelegen (we zijn nogal vaak verhuisd in de afgelopen jaren.)
De EeePC werd destijds, in 2007, op de markt gebracht in twee versies: met een uitgeklede Windows XP voorgeinstalleerd, óf met Linux Xandros. Wij kozen de Linux-versie, aangezien we op de pc toch al geleidelijk aan van Windows af aan het stappen waren, door middel van een dual boot met Ubuntu (toen nog Gutsy Gibbon) en Windows XP.
In 2007 maakte ik ook mijn eerste solo-track, na mijn werk met Propeller, getiteld "Point Of No Return." Aangezien ik nog niet erg thuis was in Linux en Ubuntu, en zeker niet in de audio-en video-editingmogelijkheden die worden geboden door deze besturingssystemen, zijn deze track, maar ook "Voor Mezelf," "Verklaring van Onafhankelijkheid", "Earth 1.9", en "Total Collapse" allemaal nog geheel of gedeeltelijk met muzieksoftware voor Windows gemaakt.
Hierbij moet ik aantekenen dat ik vóór 2007 überhaupt nog nooit verder was gekomen dan wat emailen, tekstverwerken, surfen en bloggen op een computer, en ik qua homerecording óók onder Windows XP (en zelfs nog even op Windows 2000 Professional) alles van nul af aan mezelf heb aangeleerd.
Het nummer "Nothing To Hide" was mijn eerste volledige experiment qua muziekproductie op Ubuntu (11.04 Natty Narwhal). Hiervoor gebruikte ik een software-matige drumcomputer genaamd Hydrogen, de software synth ZynnAddSubFX, en een Midistart-2 usb-keyboard, welke ooit bij Magix Music Maker Versie nummer zoveel (voor Windows) werd meegeleverd :-).
Om de instrumenten en de zang op te nemen maakte (en maak) ik bij voorkeur gebruik van de open source audio-editor Audacity. Via de Jack audio-architectuur is het daarmee mogelijk om in realtime opnames van zowel software als hardwarematige instrumenten te maken, via line-in, microfoon, usb, noem maar op.
Oók het in pakweg 3 takes opgenomen Old World is Gone is via Ubuntu gemaakt, waarbij de acoustische gitaar tegelijk met de leadzang is opgenomen via een microfoon. Als "grapje" heb ik daarbij via Audacity een vinyl-effect laten meelopen, zodat het klinkt als een singletje van decennia terug.
Let wel, dit is dan weer allemaal op een pc (ook uit 2007) gebeurd. Ondertussen vond ik vorig jaar de EeePC terug, en bedacht me dat het wel een handig apparaatje was voor onderweg, voor rustige momenten op mijn werk, en misschien ook wel om een beetje muziek op te gaan maken. Van alle Linux-distributies die ik inmiddels had leren kennen vond ik Xandros echter zo'n beetje de minst gebruiksvriendelijkste, dus heb ik deze er afgesloopt. Vervolgens ben ik gaan experimenteren met "kleine" distro's gericht op netbooks en/of multimedia, zoals Leenux Puredyne en Dyne:Bolic . Hoewel met name Puredyne me wel beviel als het ging om audio/video-gerelateerde klusjes, was ik toch niet helemaal blij met bepaalde overige issues, zoals browser-crashes etc.
En het oog wil ook wat. Enter Bodhi Linux, een prachtig stukje eyecandy gebaseerd op Debian/Ubuntu, en gebruikmakend van de Enlightenment desktopomgeving. Met 1.5 GB vereiste schijfruimte uitermate geschikt voor een netbook als de EeePC 701, waarbij zelfs aardig wat ruimte overblijft voor aanvullende software (zoals Hydrogen, ZynnAddSubFX en Audacity, maar ook liveloop-, sample en dj-programma's, voor eventuele live-sets in de nabije toekomst).
En zo ontstond het basloopje voor "Summer Jammed" op een rustig moment op mijn werk (met het QWERTY-toetsenbordje om het in te spelen), "I Am Here" op de bank in de huiskamer, en is de zang voor "Mermaid" in eerste instantie via de EeePC ingezongen.Een ander deel van "Summer Jammed" is overigens in de Intercity tussen Eindhoven en Den Haag ontstaan.
De verdere editing heb ik dan wel weer op de pc gedaan, aangezien dat toch best een secuur werkje is, en dan werkt een netbook toch net even wat minder prettig.
Hieronder een aantal pics en screenshots van de EeePC tijdens het werken aan de nummers. Tien van mijn tracks zijn nu voor weinig op de officiële lustrum-cd of als downloads verkrijgbaar. En als je geen zin of geld hebt om te betalen, ook geen probleem. Ga dan naar Soundcloud voor vrije (lagere bitrate) mp3's. Al zijn dat niet de meest recente versies/mixes die op de cd en bandcamp terecht zijn gekomen. Een aantal eenvoudige video's bij de nummers van mezelf en Propeller heb ik gemaakt met OpenShot Video Editor.
Summer Jammed nog zonder zang
I Am Here in progress met Audacity, ZynnAddSubFX
Oeps: QjackCTL heeft in Bodhi Linux een probleem met het vinden van ALSA. Hier schijnt wel aan gewerkt te worden door de ontwikkelaars. Het heeft overigens geen probleem opgeleverd voor het opnemen op zich.