zondag 15 januari 2012

Gratis mp3 en de story of...Introductie

Note: non-Dutch readers are going to have to hit the translation button for this series. See the small flags above. Thanks.

Sinds de afgelopen week staat er weer een cd van mezelf online te koop, namelijk Earth 1.9 (2012 Edition) .


In feite is dit een uitgebreide versie van de cd die eerder bij Lulu.com verkrijgbaar was. Maar ja, die zijn helaas gestopt met on-demand publishing van multimedia.

Gelukkig bleek ReverbNation, waar ik al vrij lang een account heb, ook over een on-demand publishingtool te beschikken, dus leek het me leuk om, mede omdat ik dit jaar 5 jaar aan homerecording doe, de cd daar opnieuw uit te brengen, maar dan uitgebreid met enkele recentere tracks. Zo gezegd zo gedaan.

Maar al snel kreeg ik een email binnen van een luisteraar die had geprobeerd een cd te bestellen. Daaruit kwam naar voren dat het niet lukte om af te rekenen.

Dus ben ik het zelf ook gaan proberen (via de "order sample" - optie, waarmee muzikanten binnen hun account,tegen een gereduceerd tarief, een exemplaar kunnen bestellen), en ik liep daarbij tegen drie problemen aan:

1: ReverbNation (of eigenlijk Audiolife, het bedrijf dat het online winkelsysteem verzorgt) accepteert alleen creditcard-betalingen. Niet eens PayPal of iets dergelijks. Ik heb geen creditcard, en ben ook niet van plan er één proberen aan te vragen, dus dat leek wel even een probleempje op te leveren.

Gelukkig bestaan er wel "prepaid"-creditcards/vouchers waarmee je alsnog online creditcard -betalingen kunt verrichten zonder jezelf voor lange tijd in de schulden te steken. Dus dan maar zo'n voucher aangemaakt, al is het maar om eventueel een voorraadje te kunnen bestellen, zodat mensen direct bij mij kunnen afrekenen. En anders een leuk zelfgemaakt cadeau voor vrienden en bekenden te hebben natuurlijk. Maar toch, het is wat omslachtig, en druist eigenlijk ook nogal in tegen mijn gevoel.

De CD is vooral bedoeld als een aardigheidje voor mezelf. Niks lekkerders dan iets helemaal uit het niets zelf gecreëerd te hebben, en dat te kunnen aanbieden zonder tussenkomst van platenmaatschappijen, managers, etcetera. Het is heel leuk wanneer mensen me willen betalen voor downloads of een CD, maar het maakt me werkelijk niets uit of ze voor de gratis mp3's gaan (waarover straks meer). Het is dan ook niet de bedoeling dat geïnteresseerden tegen dit soort problemen aanlopen wanneer ze me wel een bestelling gunnen.

Helaas bleef het hier niet bij:

2: het (in mijn geval tijdelijke, want voucher) creditcardnummer werd in eerste instantie niet geaccepteerd bij de checkout:
Dit probleem duurde een dag, en was zaterdag als vanzelf verdwenen, ongeveer tegelijk met het moment dat ik een reactie van ReverbNation kreeg via de mail. Een rondgang op het ReverbNation-forum wees echter uit dat ik lang niet de enige was met deze ervaring.

3: Bij het uitchecken kreeg ook ik de melding dat het (wel degelijk gepubliceerde) artikel, namelijk de CD, niet in de winkel aanwezig was.Ook dit is, zoals gezegd, een issue dat blijkbaar al maanden speelt bij verschillende artiesten op ReverbNation. En dus ook bij potentiële fans die hun cd, downloads of merchandise willen bestellen.. Buitengewoon vervelend, vooral voor artiesten die bijvoorbeeld maandenlang een publiciteitscampagne rond een ReverbNation-release hebben voorbereid. En die zijn er.


Je zou het misschien niet denken wanneer je mijn politieke blog leest, maar ik ben geen gefrustreerde Boze Man die er een dagtaak van maakt om bedrijven of personen aan de schandpaal te nagelen, (tenzij het om geopolitieke kwesties, mensenrechten of uitbuiting gaat).

Ik weet zelf ook wel hoe frustrerend het is wanneer je de wind van voren krijgt van boze klanten, omdat je opdrachtgevers, werkgevers of leveranciers een wanprestatie leveren. Je bent niet de verantwoordelijke, maar wel de boksbal, om het zo maar uit te drukken. En krijgt daarvoor veelal ook nog het minste betaald. Dus in principe neem ik het de werknemers van ReverbNation niet direct kwalijk.

Wel heb ik Audiolife een week gegeven om dit probleem op te lossen. Ondertussen, mocht dat niet gebeuren, heb ik natuurlijk een alternatief in voorbereiding, voor wat betreft de cd. Dus wacht even met bestellen, er komt hoe dan ook een oplossing aan.

Nu even terug naar het onderwerp waarom ik eigenlijk deze blogpost schrijf:

Het gaat me niet echt om het geld; ik zie mezelf niet als een beroepsartiest, daar heb ik de bijbehorende discipline simpelweg niet voor. Daarom zit ik namelijk ook niet meer als vaste kracht in een band ;-)

Niets menselijks is me vreemd hoor; ook ik zou natuurlijk blij zijn wanneer ik me geen zorgen om rekeningen meer zou hoeven te maken dankzij mijn muziek, maar wie mijn teksten kent (zowel bij Propeller als solo) weet dat ik in de eerste plaats iets te melden denk te hebben.

En daarvoor hoef je gewoon niet te betalen. Vandaar dat ik vanaf vandaag regelmatig de meest recente, gratis te downloaden, mp3-versie van mijn nummers in twee blogs tegelijk verwerk.

Hier op dit blog de mp3 met het bijbehorende youtube-filmpje, met een link naar andere download-formats, maar vooral naar een bijbehorende posting op mijn politieke blog, waar het verhaal achter de lyrics gekoppeld wordt aan mijn kijk op actuele ontwikkelingen in de wereld. En op het politieke blog dus mijn kijk op de dingen, gekoppeld aan de hier geposte mp3 met filmpje.

Ik begin vanavond met "Gratis mp3 en de story of...Point of No Return"

Tot straks!

Geen opmerkingen: